Dan ineens is er geen uitzicht meer op verbetering en hoort je 79 jarige moeder, die in het ziekenhuis ligt, dat zij zich moet voorbereiden op het eind van haar leven. “We nemen je mee naar huis”, roepen haar zoons spontaan. Haar dochters schrikken daar van. Hoe moet dat dan? Moeder kan haast niets meer en heeft veel verpleegkundige zorg nodig. Dat kunnen de kinderen en echtgenoot (80 jaar) haar niet geven. Kan ze niet beter in het ziekenhuis blijven? De transferverpleegkundige stelt ons gerust; er bestaat 24 uurs thuishulp. Zouden die verpleegkundigen net zo goed en lief zijn als hun collega’s in het ziekenhuis?

De dag dat moeder in de ambulance thuiskomt is het begin van 17 dagen die ze nog heeft mogen beleven temidden van haar familie en vrienden, in haar eigen huis en haar geliefde tuin. Het kleine team van verpleegkundigen dat haar bijstaat is hoog opgeleid, zeer ervaren en elk van hen verzorgt moeder met grote toewijding en liefde. Ook de rest van de familie zijn zij tot steun. Zij maken het onmogelijke mogelijk en laten moeder nog in haar tuin genieten. Over ziekte en ongemak hoeven wij ons, dankzij deze hulp, geen moment zorgen te maken. Moeders geest is sterk en we genieten volop van elkaars aanwezigheid.

Nu missen we haar, maar door het goede einde hebben we veel meegekregen om mee verder te kunnen. Mooier kon het niet.

« terug

Thuiszorg headlines:

Philips lanceert oplossing om ouderen langer thuis te laten wonen

Met de introductie van eHealth-platform CareSensus biedt Philips ondersteuning aan kwetsbare ouderen en alleenstaande, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Het is ontwikkeld mede in samenwerking met Nederlandse thuiszorginstellingen en is daar de afgelopen periode ook uitvoerig getest.

Lees meer...

Gemeenten houden geld over op Wmo-budget

Driekwart van de gemeenten houdt naar schatting geld over op het Wmo-budget. Op het vlak van de jeugdzorg komt de helft van de gemeenten geld tekort. Dit blijkt uit de eerste cijfers die gemeenten zelf naar buiten hebben gebracht met betrekking tot de zorgkosten over 2015. Een totaaloverzicht valt nog niet te geven omdat nog niet alle jaarcijfers bekend zijn.

Lees meer...

Start in kaart brengen kwaliteit verpleeghuizen en welbevinden bewoners

Afgelopen week zijn een aantal interviewteams van ZorgkaartNederland gestart met het bezoeken van verpleeghuizen in Nederland. Zij willen van de bewoners horen hoe ze zich er voelen. Hoe de zorg is, of er naar hen wordt geluisterd en of de parkiet welkom is? Zo ontstaat voor de bewoners en voor de instelling een goed beeld van het verpleeghuis, wat beter kan en waar behoefte aan is. De verzamelde informatie over de verpleeghuizen in Nederland en het welbevinden van hun bewoners, komt te staan op de website van ZorgkaartNederland.

Lees meer...

Ouderen die veel liggen of zitten leven minder lang

In Nederland liggen of zitten ouderen gemiddeld 10,3 uur per dag. De ouderen die het meest zitten of liggen, hebben een grote kans om een paar jaar eerder te overlijden dan ouderen die meer bewegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Marjolein Visser, hoogleraar ‘Gezond ouder worden’ van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Lees meer...

Verzekeraars hebben onvoldoende zorg ingekocht

De grootste aanbieder van wijkverpleging in Nederland, Buurtzorg Nederland, vreest dat zorgverzekeraars onvoldoende zorg hebben ingekocht om alle (langdurig) zieken, gehandicapten en ouderen tot het einde van het jaar thuis te verplegen. Dit heeft Jos Blok, directeur Buurtzorg Nederland, gezegd in een interview met NRC Handelsblad.

Lees meer...